Quantcast
Channel: GOGO Liikuntakeskus

Kaikki 10 000 askeltasi eivät ole samanarvoisia

0
0

Olet varmasti kuullut, että päivässä tulisi ottaa 10 000 askelta. Olet ehkä kuullut myös uskomattomista terveyshyödyistä, joita tulee askeleiden mukana tai ainakin, että niitä siellä on? Kyllä, kävelemisestä saat paljon hyötyä ja sitä ei kannata vähentää, mutta onko 10,000 askelta päivässä jonkinlainen maaginen raja kuolemattomuuteen vai onko taustalla vain vanhanajan markkina kikka?

10 000 askelta päivässä juontaa juurensa ikivanhaan (1960, okei ei ikivanha, mutta väritän hieman tarinaa teille) japanilaiseen askelmittariin, jonka lempinimi ”manpo-kei” tarkoittaa suomeksi ”kymmenen tuhatta askelta mittari” (raaka suomennos, en puhu japania).  Suurin piikki askelmäärien määrittämiseen nouseekin pinnalle samaan aikaan tämän laitteen kanssa. Joten kysymys kuuluukin, olemmeko vain suuremman markkinointi kikkailun uhreja vai tulisiko kymppitonnin ja Riitta Väisäsen olla jatkossakin meidän mielessämme hyvänä muistettuna.

Mikä riittää ja mihin sinun tulisi tähdätä

10 000 askelta ei ainakaan huono tavoite ole. Siitä saatavat terveyshyödyt ovat kuitenkin kohtuullisen merkittäviä. Esimerkiksi I-Min Lee ja Julie E. Buring, jotka tutkivat askelmäärän ja intensiteetin vaikutusta kuolleisuuteen, löysivät selkeää viittausta suuremman askelmäärän yhteydestä pienempään kuolleisuuteen. Noin 4400 askelta päivässä ottaneilla oli pienempi kuolleisuus kuin noin 2700 askelta ottaneilla ja 7500 askelta päivässä alensi sitä vielä enemmän! Tutkimukseen oli osallistunut 16 741 naista, joiden keski-ikä oli noin 72 vuotta.

Korkean sydän-ja verisuonitaudin ja diabeteksen riskin omaavat henkilöt myös mahdollisesti vähentävät omaa riskiään kyseisiä tapahtumia kohtaan lisäämällä askelmääriään. Heillä, jotka lisäsivät askelmääräänsä päivätasolla noin 2000 askeleen verran, omasivat myös 10% pienemmän riskin sydan- ja verisuonitaudin puhkeamiseen, kuin myös diabeteksen. (Yates. T., Haffner. S. 2013.)

Hyötysuhde jokaisesta askeleesta alkaa selkeästi alentumaan tuon 7500 askeleen jälkeen, mutta kyllä silti liikutaan positiiviseen suuntaan. Jos päivässä askeleita tulee 7500 niin illalla kello kymmeneltä ei ainakaan tarvitse lähteä rutistamaan niitä puuttuvia 2500 askelta.

Onko jokin liikaa?

Tuskinpa mikään on liikaa fyysisesti ajateltuna. Tottakai jos nopeasti lisää valtavasti askelmääriään, voi tulla akuutisti paikat kipeäksi. Ihminenhän pystyy juosta vaikka maratoonin ilman harjoittelua, jos vain haluaa ja on valmis kärsimään sen jälkeiset seuraukset ylikuormituksesta. Jos on tottunut kävelemään 10,000 askelta päivittäin, niin 16,000 askelta kerran ei varmasti pakota sinua pysymään vuoteessa ja myöskin jos joskus askeleet jäävät alle 7500 niin et menetä kerryttämiäsi terveyshyötyjä.

Tässä nousee esille minun mielestäni parhaiten esille, jälleen kerran, liikkumisen monipuolisuuden merkitys. Jos ainoa asia mitä tekee päivittäin on 10,000 askelta, niin erilaisen liikunnan merkitys kasvaa suuresti. Kyse ei kuitenkaan ole vain kuorman määrästä, vaan myös kuormituksen sietokyvystä. Esimerkiksi lihasvoima parantaisi kuormituksen sietokykyä kävelyyn.

Monta askelta siis minun tulisi ottaa?

 Riitta Väisänen ja kymppitonni saavat pysyä kullattuna muistoissamme, mutta lähtökohtana 7500 askelta olisi ihan riittävä määrä. Varsinkin jos niistä osa on otettu aktiivisen jatkuvan ”lenkin” yhteydessä. 10,000 askeleeseen voi tähdätä ja jos kyseinen askelmäärä tulee jo nyt täyteen niin turhaan lähdetään siitä vähentämään, more power to you! Jos askelmäärä päivittäin on alle 7500 niin askelmäärään tasainen lisääminen voi todennäköisesti tuoda sinulle parempaa oloa arkeen, kuten esimerkiksi jaksamista.

Jos askeleita tulee otettua jo reilusti, niin niiden lisääminen ei tuskin tule viemään terveyttäsi ”seuraavalle tasolle”, vaan ne askeleet voisi suunnata vaikka kuntosalille lihaskuntoa parantamaan. Pelkkä kävely ei kuitenkaan ylläpidä lihasvoimaa niin hyvin kuin painojen kanssa tehty harjoittelu. Kuinka paljon näitä sitten pitäisi yhdistää toisiinsa? Parhaiten alkuun pääsee PT:n tai jonkun muun liikunta- ja terveysalan ammattilaisen kanssa. Vinkki: Vuoden 2021 loppuun saakka on vielä voimassa 1 kk PT Kick Start!- valmennuspakettitarjous 199 € (norm. 320 €). Varaa valmennus täältä!

Kaipaatko vinkkejä kuntosalille? Ota seurantaan GOGOn sosiaalinen media:

Facebook
Instagram

Kirjoittajana, Tatu Levänen. Fysioterapeutti, PT ja TtM-opiskelija.

Lähteinä mm:

Lee, I., Shiroma, E. J., Kamada, M., Bassett, D. R., Matthews, C. E. & Buring, J. E. 2019. Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women. JAMA internal medicine, 179(8), p. 1105. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6547157/

TUDOR-LOCKE, C., HATANO, Y., PANGRAZI, R. P. & KANG, M. 2008. Revisiting How Many Steps Are Enough? Medicine and science in sports and exercise, 40(7), pp. S537-S543.

Yates, T., Haffner, S. M., MD, Schulte, P. J., Thomas, L., Huffman, K. M., MD, Bales, C. W., . . . Kraus, W. E., MD. 2014. Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): A cohort analysis. The Lancet (British edition), 383(9922), pp. 1059-1066. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24361242/

The post Kaikki 10 000 askeltasi eivät ole samanarvoisia appeared first on GOGO Liikuntakeskus.


Juoksun harrastus talvella

0
0
PT Selina kertoo juoksu- ja kestävyyslajien harrastamisesta talvella

Miksi kannattaa juosta myös talvella muiden vuodenaikojen lisäksi?

Mitä ottaa huomioon talviharjoittelussa? Miten ylläpitää ja parantaa kestävyyskuntoa talviaikaan?

Ensinnäkin juoksu talvella on hyväksi vastustuskyvylle. Verenkierto ja hapenottokyky tehostuvat.

Ulkona, pakkassäässä juostun lenkin jälkeen on voittajafiilis! Kaikkein parhaimmat talvijuoksukokemukset muistuvat mieleen -15 pakkasessa auringon paistaessa, upeissa maisemissa luonnon lähellä ja lenkkitossu veisi vaikka kuinka pitkälle, eikä kylmyydestä tietoakaan kun on pukeutunut hyvin!

Juokseminen ympäri vuoden kannattaa, mikäli tavoitteena on kehittää ja pysyä juoksukunnossa. Sekä jos tavoitteenasi on osallistua juoksutapahtumaan / -tapahtumiin. Kestävyyttä voi kehittää myös esimerkiksi hiihtämällä, joka sopii hyvin juoksun rinnalle ja korvaavaksi treenimuodoksi. Kestävyystreenit voi tehdä kovemmilla pakkasilla myös juoksumatolla, sisäpyörällä, crosstrainerilla, joita meiltä Gogolla löytyy! Tasaisten juoksumattojen lisäksi liikuntakeskuksistamme löytyy kaarrejuoksumatot, jonka päällä vauhdikkaampia juoksuvetoja on mukava tehdä.

Mitä jos ei haluaisi juosta talvisin?

Juoksun määrää ulkona voi vähentää varsinkin kovina pakkasviikkoina, tai siirtää sisätiloihin. Kestävyyteen harjoittamiseen sopivia lajeja ovat aiemmin mainittu hiihto, sekä sisäpyöräily ja ryhmäliikuntatunnit. Kestävyys- ja lihaskuntotunteja löytyy Gogolla laidasta laitaan! Hyviä tunteja hapenottokykyä ja lihaskestävyyttä kehittämään ovat esimerkiksi Bodyattack, The Trip-virtuaalipyöräilytunnit, spinning, bodystep, Grit:it, bodypump, sekä muut lihaskuntotunnit! Eli kestävyyttä ja lihaskuntoa pystyy monella tapaa ylläpitämään ja kehittämään talvisinkin, järkevästi tehtynä!

Lisäksi voimaharjoittelu hyvä pitää mukana pitkin vuotta. Tähän Gogolta löytyy isot tilat, laadukkaat laitteet ja välineistö kuntosalin puolella!

Riittävä ja sopiva pukeutuminen on tärkeää säällä kuin säällä, mutta varsinkin talvisaikaan. Hyvä ohje ulkona pukeutumiseen juostessa on: Pue 10 astetta vähemmän vaatetta kuin ulkona oikeasti on. Esimerkiksi -20 pakkasella pukeudu kuin olisi -10 astetta pakkasta. Keho lämpenee nopeasti, vaikka viluttaisi aluksi. Mutta toisaalta; ei lämmin luita riko!J Eli, aika yksilöllistä. Pukeutumisessa kannattaa ottaa huomioon kova tuuli tai lumisade.

gogon-pt-selina-juoksumatolla
PT Selina treenaa juoksua myös talvisin
Lisäksi kiinnitä näiden toteutumiseen pukeutumisessa:

– Pitkät sukat syksystä kevääseen

– Säärystimet, viimeistään kun pakkaset alkavat

– Vaatekerroksia hengittävistä materiaaleista päällekkäin asteista riippuen, parhaimmillaan kovalla pakkasella esimerkiksi: aluskerros/kerrasto/merinovillakerrasto tai tekninen paita ja housut, fleece/ohut huppari, tuuli-/hiihtohousut sekä talvijuoksutakki tai ohuempi takki.

– Hansikkaat tai lapaset, mikäli palelee helposti sormista.

– Juoksupipo tai–panta

– Tuubihuivi/kauluri, jonka läpi pystyy tarvittaessa hengittämään

– Heijastimet. Yksittäisiä heijastimia, heijastinliivi, otsalamppu ja heijastinkohdat takissa auttavat sinua erottumaan hämärässä!

Mikäli juoksee paljon jäisemmillä alustoilla, kannustan ostamaan ehdottomasti nastalenkkarit! Kannustan joka tapauksessa ostamaan nämä, sillä mustajää yllättää loppusyksystä ja keväällä juoksijoitakin!

Gogolta löytyy ammattitaitoisia Personal trainereita! Personal trainerin hankkiminen on sijoitus itseesi. Pt vie harjoittelusi uudelle tasolle tavoitteesi ja lähtötasosi huomioiden, saavutat helpommin ja varmemmin tavoitteesi sekä haluamasi tulokset! Lisäksi saat motivaatiota ja varmuutta tekemiseesi.

Iloisia juoksu- ja treenihetkiä!

Kirjoittaja on Selina Rintala, GOGO Personal trainer/liikuntaneuvoja/juoksija

The post Juoksun harrastus talvella appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

Elämäntapamuutos mielessä?

0
0
Onko mielessäsi elämäntapamuutos liikunnan suhteen? Vältä yleisimmät sudenkuopat!

Minkä vuoksi joillakin elämäntapamuutos onnistuu hyvin ja joillakin yritykset epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen? On olemassa joitakin asioita, jotka vaikuttavat positiivisesti tai negatiivisesti elämäntapamuutokseen. Seuraavilla fysioterapeutin vinkeillä vältät yleisimmät sudenkuopat liikunnan ja parempien elämäntapojen haltuunotossa.

  1. Mikä on sinulle merkityksellistä arjessa?

Meillä nykyajan ihmisinä on paljon meneillään koko ajan. Töitä, perhe, opiskeluja, sosiaaliset piirit ja lista on pitkä. Nyt mielessä olisi vielä elämäntapamuutoskin. Mieti hetki, missä tilanteessa olet juuri nyt. Onko sinulla paljon energiaa päivisin ja iltaisin? Oletko väsynyt tai uupunut? Isojen muutoksien toteuttaminen on helpompaa, kun asiat rullaavat jo valmiiksi arjessa hyvin. Isoihin muutoksiin voi panostaa enemmän, kun siihen on käyttää enemmän voimavaroja!

Siihen asti myös pienet teot vievät kyllä meitä eteenpäin. Pienillä teoilla, kuten arkiliikunnalla, pystytään pitämään terveyttä ylhäällä. Itselleen iloa tuovan liikunnan löytäminen vie sinut paljon pidemmälle kuin pakko puurtaminen silloin, kun olet jo valmiiksi kuoleman väsynyt.

Motivaatio säilyy parhaiten, kun teet itsellesi merkityksellisiä ja mieluisia asioita. Näiden muistaminen, kun ei huvita tehdä mitään, auttaa sinua eteenpäin. Liikkuisitko mielummin jos tietäisit, että ensi viikolla olosi on energisempi kuin sen vuoksi, että nyt on pakko muuttua.

  1. Tavoitteet liikunnassa – Miksi ja millaisia?

Tavoitteet luodaan usein liian korkealle ja intensiivisiksi. Kun muutos tulee, salilla käydään viisi kertaa viikossa, vähintään tunnin mittaisia settejä tai niitä ei lasketa ja jos suussa ei maistu veri niin ei ole treenattu kunnolla vaan jatketaan pidempään. Seuraavana päivänä rappusissa laskeutumisen pitää tuntua jaloissa yhtä pahalta ja kipeältä, kuin sunnuntaiaamuisin päässä. Nämä ovat kunnianhimoisia ja kehittäviäkin (ehkä), mutta harvoin realistisia muutoksia pitkälle aikavälille. Isot muutokset eivät ole helppoja, varsinkin kun ne yritetään sijoittaa arkeen, joka on muutenkin hektinen ja täysi. Kun tavoitteisiin ei päästä, koetaan tunne epäonnistumisesta. Yhden treenin väliin jättäminen viikossa ei ole epäonnistuminen, täydellisyys on huono tavoite.

Pohdi, millaisella tavoitteella on realistinen mahdollisuus onnistua. Mitäpä jos tavoitteena olisi muutos nollasta treenistä esimerkiksi vain yhteen viikossa? Treeninä treeni, jonka jälkeen on hyvä tunne kropassa ja koet itsesi tyytyväiseksi. Jos pidemmän matkan tavoitteena olisikin säännöllisyys, eikä täydellisyys.

kesahaaste

  1. Onko sinulla ennakko-odotuksia tai -tunteita liikunnasta?

Kehontuntemus on meille kaikille yksilöllistä ja se pohjautuu aiempiin kokemuksiimme. Jos kokemuksemme liikunnasta pohjautuvat epämiellyttäviin kokemuksiin koululiikunnasta, jossa mikään ei tuntunut kivalta vaan pakkopullalta, niin varmasti odotukset liikunnasta ovat myös epämiellyttäviä. Kun jokin tuntuu epämiellyttävältä ja epämukavalta, syntyy helposti ajatuksia ja tunteita, että ”en minä osaa”, jonka vuoksi jätämme mieluummin asioita tekemättä. Näin ainakin vältämme tunteen häpeästä ”toivottavasti kukaan ei näe”.

Tällaiset tunteet ohjaavat meitä helposti. Emme osaa, joten emme myöskään halua tehdä mitään. Ne estävät meitä tekemästä asioita, joita haluaisimme elämässämme tehdä, kuten esimerkiksi terveyteen liittyvässä liikkumisessa tai elämäntapojen muutoksissa. Kun mietit seuraava treeni kertaa, niin älä mieti miltä sinusta tulee tuntumaan. Tule vain pitämään kivaa ja tee asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Ehdit kyllä myöhemminkin tehdä kehittävää liikuntaa.

  1. Liikkumiselle ei ole sääntöjä ja tällaiset ajatukset kannattaa haastaa

Kolikon toisella puolella löytyy kokemukset liikkumisen säännöistä. Liikunnan epämiellyttävien ennakkoluulojen sijaan koemme, että liikunnan on pakko olla jotain tiettyä, sääntöjen alaista toimintaa.  Ammattilaisten kanssa kannattaa keskustella omista ajatuksista liikunnasta. Sieltä löytyy usein näkökulmia ja kysymyksiä. Esimerkiksi yleinen kokemus on, että liikunta ei ole liikuntaa, jos se ei tunnu pahalta. Noh ”miksi treenin pitää aina tuntua pahalta?”. Näihin vastaamalla usein tajuaa, että perustelut pohjautuvat ”no eikös tällein vain ole?” tyylisiin argumentteihin. Vastaus: Ei. Treenin ei pidä aina tuntua pahalta. Liikkumiseen, syömiseen ja terveyteen liittyviä pakkoja ei ole. Jos haluamme kehittyä asioissa, niin niihin löytyy kyllä minimejä mihin halutaan tähdätä, mutta itse liikkuminen ei sisällä sääntöjä.

Säännöt saavat meidät myös helposti pohtimaan omaa liikkumistamme negatiivisesti, jos liikkuminen ei tuntunutkaan siltä, mitä koemme, että sen täytyy tuntua. Liikkumisessa on yleistä, että asiat eivät tunnu menevän niin hyvin kuin haluisi. Kaikki treenit eivät tunnu hyvältä ja vain harva tuntuukin. Pyritään pitämään kivaa, kun liikumme. Silloin uudelleen paikalle tuleminenkin tuntuu jo valmiiksi kivalta. Pidetään yhdessä kivaa pidempään!

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer, Tatu Levänen.

The post Elämäntapamuutos mielessä? appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

GOGO-perhe kasvaa taas!

0
0

Iloisia uutisia Tamperelaisille kuntosaliharrastajille! Täyden palvelun GOGO Liikuntakeskusten ja edullisten GOGO Express –kuntosalien lisäksi olemme päättäneet tuoda kolmannen kuntosalikonseptin täydentämään tarjontaamme. Uuden konseptin mukainen kuntosali avataan Hervantaan nykyisen Herwoodin Gymin paikalle osoitteeseen Vaajakatu 11 vuodenvaihteessa 2022-2023.

Herwood gymin asiakkaat saavat käyttää jo ostetut jäsenyydet ja kortit loppuun upouudessa GOGO Hervannassa 1.8.22 alkaen.

Mitä uusi, GOGOn kolmas konsepti pitää sisällään? Siitä kerromme lisää syksyllä, mutta luvassa on varmasti jotakin uutta ja yllättävää. Ideoita, arvauksia, ehdotuksia ja toiveita otamme mielellämme vastaan somekanavissamme @gogotampere ja @gogoexpresssuomi

The post GOGO-perhe kasvaa taas! appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

HIIT OR MISS: HIIT-harjoittelu tutuksi ja osaksi elämää

0
0

Mikä ihmeen HIIT? Lyhenteenä nuo neljä kirjainta saattavat olla tuttuja sinulle joko erityylisten konseptituntien kuvailuista, ohjaajien ja valmentajien lausahduksista tai instagramin hashtageista. HIIT, ei HEAT – vaikka treenatessa yleensä lämmin tuleekin!

HIIT tarkoittaa korkeaintensiivistä intervalliharjoittelua (High-Intensity Interval Training). Tämä tarkoittaa, että harjoitellaan tietyllä intensiteetillä ennalta määrätyn ajan verran, jonka jälkeen pidetään taukoa ennen seuraavaa intervallia. Pelkkä termi HIIT on hyvin yleinen, ja täten se voi tarkoittaa mitä vain intensiteettiä tai aikajaksoa, kunhan harjoittelu sisältää eri tehoisia intervalleja. Yleensä tällainen tuntemus saadaan aikaan nostamalla sykettä ja kasvattamalla sydämen työmäärää. Ei ole väliä millä välineillä tai tavalla suoritat tätä treenimuotoa, ellei tavoitteita ole määritelty tarkemmin tai haluta keskittyä johonkin tiettyyn HIIT-harjoittelun terveyshyötyyn. Seuraavaksi mainitaan muutama eri intervalliharjoittelun muoto, jotka on hyvä tarkentaa harjoittelusta kiinnostuneelle treenaajalle.

Aerobinen intervalliharjoittelu: Aerobisessa intervalliharjoittelussa ei ylitetä anaerobista kynnystä, vaan pysytään alueella, joka ei ala tuottamaan liikaa laktaatteja eli maitohappoja. Toisin sanoen keho tuottaa lihastyön vaatimaa energiaa ravintoaineista hapen avulla. Hengitys- ja verenkiertoelimistö ehtii kuljettamaan happirikasta verta lihaksille harjoittelemisen aikana. Intervalliharjoittelussa työosuudet ovat korkeimmillaan aerobisen kynnyksen ylärajassa, joka treenitaustasta riippuen voi olla noin 60-75 % maksimisykkeestä. Aktiiviset palauttelujaksot taas laskevat työmäärän ja sykkeen selvästi alemmas, peruskestävyyden tasoon.

HIIT-harjoittelu (High-Intensity Interval Training): Korkeatehoisessa intervalliharjoittelussa halutaan saada intensiteetti työjaksoilla korkealle. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan haluta tavoitella maksimisuoritusta tehollisesti, sillä halutaan kehittää kestävyysominaisuuksia ja maksimaalista hapenottokykyä. HIIT-harjoittelun onkin huomattu olevan oikein ohjelmoituna sekä oikeassa ympäristössä osaavien asiantuntijoiden ohjaamana varsin tehokas kehittämään erityisesti hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja mahdollisesti ennaltaehkäisemään ja hoitamaan sydänsairauksia, kuten sepelvaltimotautia. Ideaalisti HIIT-harjoittelun parhaat tulokset on mahdollista saavuttaa, kun työosuuksien aikana nostetaan teho alueelle 85-95 % maksimisykkeestä. Tämä sykealue ylittää aerobisen kynnyksen, ja keho alkaa tuottamaan maitohappoja treenin muututtua anaerobiseksi. Tällä alueella halutaan myös pysyä hieman pidempään (esim. 2-4 minuuttia kerrallaan). Näitä pidempiä työosuuksia seuraa aktiiviset palauttelut, joissa intensiteettiä halutaan laskea niin, että saadaan aikaan selkeä ero työosuuksiin. Näin myös keho palautuu ja on valmis seuraavaan intervalliin. Esimerkkitreeni tästä voisi olla Les Mills™ The Trip -sisäpyöräilytunti.

SIT-harjoittelu (Sprint Interval Training): Intervalliharjoittelu sprinttityylisesti on lähes maksimaalista ellei maksimaalista harjoittelua. Erityisen tästä treenimuodosta tekeekin juuri yllä mainittu työteho. Hyödyt tällä treenimuodolla ovat samantyyliset kuin HIIT-harjoittelussa, mutta lyhyempien palautusjaksojen ja tehokkaampien lyhyiden työosuuksien ansiosta on mahdollista kasvattaa kehon lihasvoimia riippuen työskentelevistä lihaksista. HIIT-harjoittelun ja SIT-harjoittelun välillä voi tehdä karkean jaon: ensimmäinen kasvattaa kehon kestävyysominaisuuksia kehittämällä sydämen ja hengityselinten kuntoa ja toinen taas raajojen voimia riippuen työtavasta. 

Todella yksinkertainen tapa tehdä SIT-harjoittelua voisi olla 30 sekuntia työtä teholla noin 95-100 % maksimisykkeestä, jota seuraa 30 sekunnin aktiivinen palauttelu, jossa levätään ja lasketaan intensiteettiä. Tämän jälkeen sama kierto toistetaan. Tabata-harjoittelu, jossa tehdään 20 sekuntia työtä ja 10 sekuntia levätään, on hyvä esimerkki SIT-harjoittelusta. Esimerkkitunteja HIIT:ä ja SIT:ä GOGO:lla ovat Les Mills™ GRIT SERIES ja SPRINT sekä uudet Lifefitneksen konseptit Hammer Box sekä Run, Ride & Row Box Hervannan keskuksella.

LIIT-harjoittelu (Low-Intensity Interval Training): Matalatehoinen intervalliharjoittelu pitää sykkeet ja tehon maltillisempana. Sykealue pidetään koko harjoituksen ajan peruskestävyysalueella. LIIT voi toimia hyvänä aloitusmuotona henkilölle, joka haluaa kokeilla intervallityyppistä harjoittelua, tai kokee sen hyvänä ensimmäisenä askeleena sykkeen nostamiselle. Teholtaan verrattain hyvin kevyt harjoitus voi olla HIIT-harjoituksen tasoa sellaiselle treenaajalle, jonka hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto on tasolla, jossa kevytkin harjoittelu nostaa sykettä. Näin ollen harjoittelusta tulee anaerobista. Siksi onkin tärkeää määrittää oikea intensiteetti ja sykealue yksilöllisesti treenaajan tavoitteiden, kunnon ja mieltymysten mukaan. Työosuudet voivat olla tällöin esimerkiksi reipasta kävelyä tai kevyttä hölkkää ja lepovaiheet rentoa kävelyä.

Mitä käytännössä? HIIT-harjoittelu on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen harjoittelumuoto. Niinkuin mainittu, harjoitusvastetta saadaan aikaan jo sillä, että treenaaja hengästyy. Käytännön ratkaisuja löytyy paljon. Jokaisen tavoitteet ja yksilölliset piirteet voivat rajata harjoituksen suoritustapaa tai viitoittaa sitä. Helpoin tapa nostaa sykettä on käyttää kehon isoja lihaksia eli etu- ja takareisiä.

Helpoin ja turvallisin tapa voisi olla esimerkiksi kuntopyöräily kotona tai kuntosalilla, sillä säästä huolimatta satulaan on helppo istua eikä spinnaaminen aiheuta iskutusta, joka voi olla este esimerkiksi lonkka,- polvi- tai nilkkavaivoista kärsiville. Kuntopyöräily on myös oiva tapa kasvattaa jalkalihasten voimaa.

Jos tykkää liikkeestä ja ulkona harjoittelusta, ylämäkijuoksu tai porrasjuoksu ovat hyvin tehokkaita tapoja nostaa sykettä, kehittää jalkojen voimaa ja kestävyyttä sekä totuttaa kehoa iskutukseen. Tällöin palautusjaksot on myös helppo esimerkiksi kävellä alamäkeen tai portaita alas. Kehonpainolla tai ulkoisella vastuksella, kuten esimerkiksi kahvakuulalla, voi myös tehdä jos jonkinmoisia intervallityylisiä harjoituksia. Valitse esimerkiksi neljä eri liikettä ja vaihtele niitä intervallista toiseen.

Mitä jos en omista sykevyötä tai pulssin näyttävää aktiivisuuskelloa- tai mittaria? Ei hätää, sillä kunhan alkaa tuntua siltä, että rasittuu ja hengästyy, treenaat oikein. Voit ajatella, että mietit rasitusta asteikolla 1-10, jossa ensimmäinen numero tarkoittaa paikallaan seisomista ja viimeinen maksimisprinttiä. Pyri saamaan intensiteetti alueelle 7-9, niin tulokset ovat taattuja. Poislukien LIIT, jonka on tarkoitus olla kevyempää.

Kaikki yllämainittu intervalliharjoittelu on turvallista perusterveelle henkilölle, jolla ei ole todettu hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia tai muuta sydänsairauksiin viittaavaa. Sydänpotilaan harjoittelu tapahtuu erikseen ammattilaisen johdolla. HIIT-harjoittelu ja ylipäätään intervallityyppinen harjoittelu on hyvin tehokasta terveyttä ja suorituskykyä edistävää liikuntaa. Niinkuin missä tahansa harjoittelussa, kehitys tapahtuu treenin jälkeen levossa. Yksi haastava intervallityylinen harjoitus viikossa ylläpitää ja kehittääkin, mutta optimaalisinta on tehdä tällaisia harjoituksia kaksi kertaa viikossa. Kolme kertaa viikossa HIIT-harjoittelua on maksimi, sillä hengitys- ja verenkiertoelimistön pitää saada levätä, jotta harjoittelu pysyy järkevänä, turvallisena ja tehokkaana. Hyvä nyrkkisääntö on 80/20, jossa 80 % harjoittelusta tapahtuu aerobisella alueella esimerkiksi voimaharjoittelun ja arkiliikunnan myötä, ja 20 % intervalliharjoittelun kautta anaerobisella. Yhden intervalliharjoituksen pituudeksi riittää 30-45 minuuttia kerrallaan, jotta harjoittelusta saadaan kaikki teho irti. 

Jos edelleen mietit, onko HIIT-harjoittelu tai ylipäätään intervalliharjoittelu osuma vai huti, se on ehdottomasti osuma. Kun tätä harjoittelumuotoa toteutetaan yhdessä muun monipuolisen liikunnan kanssa, ylläpidetään fiksua ja terveellistä liikuntaa joka päiväisessä elämässämme.

Kiinnostuitko? Kysy lisää minulta tai muilta GOGO-valmentejiltamme!

Konsta Kossi, fysioterapeutti, ohjaaja ja valmentaja, GOGO ja LEAPFYSIO.
konsta@leapfysio.fi
Instagram: @hiit_master 

The post HIIT OR MISS: HIIT-harjoittelu tutuksi ja osaksi elämää appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

GOGO perheen kolmas konsepti GYM Anytime näkee päivänvalon!

0
0

Meillä on ilo ilmoittaa, että täyden palvelun GOGO Liikuntakeskusten ja edullisten GOGO Express –kuntosalien rinnalle avataan kolmas brändi, joka kantaa nimeä GYM Anytime! Ensimmäinen uuden konseptin kuntosali avataan tammikuussa 2023 Hervantaan osoitteeseen Vaajakatu 11.

GYM Anytime -konseptin myötä halusimme tuoda kuntosalipalvelut saataville hervantalaisille helposti, ennennäkemättömän halvalla ja modernisti. GYM Anytime on avoinna ympäri vuorokauden ja henkilökuntaa on paikalla vain satunnaisesti. Kulku salille tapahtuu puhelinsovelluksen kautta, jolla ovet ja kulkuportti avautuvat.

GOGO Liikuntakeskusten jäsenille kuuluu käyttöoikeus myös GYM Anytimelle samoin kuin niille GOGO Express -jäsenille, joilla on ”kaikki Express salit” -jäsenyys. Koska kulku tapahtuu sovelluksen kautta eri tapaan kuin GOGO Liikuntakeskuksiin ja GOGO Express -kuntosaleille, mutta tiedotamme GYM Anytimen käytännöistä ja apin lataamiseen liittyvistä asioista vielä erikseen ennen avajaisia.

Tarkemmin GYM Anytimeen pääset tutustumaan osoitteessa www.gymanytime.fi

The post GOGO perheen kolmas konsepti GYM Anytime näkee päivänvalon! appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

SUPERSTAR-kisa vie ohjaajamme Eevan Tukholmaan!

0
0

Tämän vuoden LES MILLS SUPERSTAR-kisan 20 semifinalistia julkistettiin tänään ja GOGO on jälleen edustettuna, sillä ohjaajamme Eeva K. nappasi videohakemuksellaan itselleen semifinaalipaikan! Eeva ja muut 19 semifinalistia kilpailevat 12. marraskuuta finaalipaikasta ja LES MILLS SUPERSTAR 2022-tittelistä Tukholmassa. Kisassa jokainen osallistuja pääsee ohjaamaan kappaleen valitsemastaan Les Mills-lajista. Eeva osallistuu kisaan lajinaan BODYPUMP. Haastattelimme Eevaa tuoreeltaan kisatunnelmiin liittyen:

1. Onneksi olkoon Eeva semifinaalipaikasta LES MILLS SUPERSTAR-kisassa! Haluatko ensin kertoa mistä tapahtumassa on kyse?

Tapahtuma on Les Mills Nordicin järjestämä kisa ryhmäliikuntaohjaajien välillä, johon voi hakea kuka tahansa Les Mills lajeja ohjaava ryhmäliikunnanohjaaja. Kisaan haetaan englanninkielisellä videolla omasta ohjaamisesta, jonka perusteella tuomarit valitsevat semifinalistit, joita on tänä vuonna valittu 20. Semifinalistit pääsevät näyttämään taitonsa Tukholmassa parin viikon kuluttua! 🤩

2. Mikä sai sinut hakemaan kisaan?

Ennen kaikkea rakkaus ryhmäliikuntaa kohtaan, ja halu kehittää omia ohjaustaitoja. Tällaisessa kisassa mukana oleminen on upea tapa saada kehittää itseään ohjaajana, tavata uusia ihmisiä ja saada palautetta ja inspiraatiota olla parempi jokaiselle jumpassa kävijälle jokaisella ohjaamallani tunnilla. 💪🏼

3. Mikä oli ensimmäinen fiilis sen jälkeen, kun kuulit semifinaalipaikasta?

Eihän siitä ilman kyyneliä selvitty. Olin onnellinen, innoissani ja liikuttunut samaan aikaan. Olisin myös heti halunnut päästä kertomaan kaikille; perheelleni, ja rakkaille ohjaajakollegoille joilta olen oppinut niin paljon. Tieto piti kuitenkin pitää salassa vielä hetken aikaa 😁! 

4. Miten aiot valmistautua Tukholman reissuun?

On varmasti sanomattakin selvää että aion harjoitella kovasti omaa presentaatiotani! 🤩 Olen kuitenkin sen verran helposti jännittävää sorttia, että tässä parin viikon aikana tulee varmasti tehtyä myös erilaisia hengitysharjoituksia ettei sydän hyppää kurkkuun joka kerta kun edes mietin asiaa 😂. 

5. Mikä motivoit sinua kehittymään ohjaajana?

Haluan että kuka vain voi tulla ryhmäliikuntatunnille haastamaan itseään haluamallaan tavalla ja unohtamaan tunniksi arjen menot. Oli sitten tavoitteena hauskanpito, rauhoittuminen tai omien rajojensa kokeileminen, haluan pystyä tarjoamaan sen jokaiselle joka on tunnille tullut. Toiveeni on, että joku löytää tunniltani liikunnan ilon, ja ennen kaikkea tavan liikkua josta aidosti nauttii. ❤

Eeva ohjaa GOGOlla Les Mills-lajeja BODYPUMP, BODYCOMBAT ja LES MILLS CORE sekä myös kahvakuulatunteja ja Hervannan pienryhmiä HAMMER BOX ja RUN, RIDE, ROW. Lisäksi hän työskentelee asiakasneuvojana GOGO Hervannassa. Koko GOGOn porukka lähettää Eevalle paljon tsemppiä valmistautumiseen sekä onnea ja menestystä itse kisaan!

The post SUPERSTAR-kisa vie ohjaajamme Eevan Tukholmaan! appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

KEVÄÄN 2023 RYHMÄLIIKUNTAUUTUUDET

0
0

Hei kaikki GOGOn ryhmäliikkujat!

Vuodenvaihde on aina jännittävää aikaa, sillä uuden ryhmäliikuntalukkarin julkaisu on taas ajankohtaista! Kevään 2023 lukkari astuu voimaan maanantaina 9.1. ja voit tutkia sitä painamalla TÄSTÄ. Tässä kirjoituksessa haluamme nostaa muutaman jännittävän muutoksen ja uutuuden esille! Olemme ylpeitä siitä, että kaikki lukkarimme tunnit ovat oikeiden huippuohjaajiemme vetämiä. GOGOlla onkin Tampereen ylivoimaisesti kattavin ryhmäliikuntavalikoima, joka vahvistuu entisestään uuden vuoden myötä. Mitä kaikkea kiinnostavaa kevätlukkari siis pitää sisällään?

STRENGTH DEVELOPMENT, VAIN GOGOLLA!

Ensinnäkin, hieman kevätlukkarin perässä GOGOlle saapuu Les Millsin huippu-uutuus STRENGTH DEVELOPMENT! Tunnit alkavat helmikuussa yksinoikeudella GOGOlla. Kyseessä on 45-minuuttinen, 12 treenistä koostuva progressiivinen kokonaisuus, joka kehittää voimaa kontrolloitujen harjoitteiden ja keskivartaloliikkeiden avulla. Aiempi voimaharjoittelusta ei ole tarpeen. Tunti suoritetaan ryhmäliikuntasalissa ja välineitä hyödynnetään runsaasti: tanko, levykiekot ja lauta ovat kaikki menossa mukana. Tunti sopii erinomaisesti sekä ryhmäliikkujille että kuntosaliharjoittelusta kiinnostuneille. Mikä parasta, tämän tunnin lisäksi voit pitää kalenterissa myös vanhat suosikit BODYPUMP ja GRIT STRENGTH! Miten STRENGTH DEVELOPMENT sitten eroaa näistä? BODYPUMP on musiikkiin koreografioitu lihaskestävyysharjoitus. GRIT STRENGTH on taas puhdas HIIT (High Intensity Interval Training) -tunti jossa käytetään tankoa ja levykiekkoja apuna syykkeen nostossa. STRENGTH DEVELOPMENT taas kehittää puhdasta voimaa ja liikut tunnilla omaan tahtiisi musiikin toimiessa lisämotivaattorina.

LISÄÄ MATALAN KYNNYKSEN LIHASKUNTOTUNTEJA

Kuuntelimme asiakkaidemme toiveita ja lisäsimme lukkariin runsaasti suosittuja MUOKKAUS- ja PAKARAT/KÄDET/VATSA-SELKÄ -tunteja! Nyt varsinkin GOGO Parkin tarjonta on vahvistunut näiden tuntien osalta. Näille tunneille kannattaa hakeutua, kun haluaa matalan kynnyksen harjoittelua, joka on silti tehokasta, kehittävää ja motivoivaa!

SPINNING, TRIP JA SPRINT

Paljon toivottu sunnuntain SPINNING KESTÄVYYS tekee kevätkaudella paluun GOGO Parkiin klo 11.00! Lisäksi kestosuosikki THE TRIP:in tarjonta vahvistuu toisella lauantaitunnilla. Les Millsin HIIT-sisäpyöräilyn SPRINT:in löydät nyt kahdesti viikossa, tiistaisin ja lauantaisin. Olemme ottaneet sisäpyöräilytunneissa huomioon yhdisteltävyyden: nyt esimerkiksi tiistaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin on mahdollista ajaa halutessaan useampi tunti kerrallaan. Kannattaa myös muistaa EASY SPINNING Hervannassa maanantaisin sekä Parkin TEEMA SPINNING keskiviikkoisin.

Muistathan suosittujen THE TRIP-tuntien osalta tarvittaessa peruuttaa varauksesi ajoissa ja saapua paikan päälle niin, että lunastat paikan tunnille viimeistään 10 minuuttia ennen sen alkua. Näin varmistamme, että kaikki halukkaat pääsevät tunneille mukaan!

VAHVISTUSTA KUNTOSALITUNTEIHIN

Olemme lisänneet Cityn keskiviikkoon BOOTY-tunnin, joka saapuu vahvistamaan tarjontaa maanantai- ja torstaituntien rinnalle. Hervannan päässä olemme lisäänneet keskiviikolle HAMMER BOX-tunnin ja löytyypä samalta päivältä myös täysin uusi versio RUN, RIDE, ROW & ARMS, jossa yhdistellään hengitys- ja verenkiertoelimistöä kehittävää harjoittelua ylävartaloa kuormittaviin liikkeisiin. Tule rohkeasti testaamaan Hervannan kuntosalitunteja osaavien ohjaajiemme luotsaamana!

Muodostuneet rutiinit ja tutut tunnit ovat hyvä asia, sillä ne auttavat meitä ylläpitämään aktiivista elämäntapaa. Näiden lisäksi rohkaisemme kuitenkin sinua kokeilemaan jotakin uutta tänä keväänä! Löytyisikö yllä olevasti listasta uusi suosikkisi? Houkuttele myös ystäväsi mukaan, sillä mikään ei ole motivoivampaa kuin liike hyvässä porukassa. Tähän me uskomme GOGOn ryhmäliikuntatiimissä ja toivotamme sinut tervetulleeksi kokemaan se itse!

Terveisin,
GOGOn ryhmäliikuntatiimi

The post KEVÄÄN 2023 RYHMÄLIIKUNTAUUTUUDET appeared first on GOGO Liikuntakeskus.


STRENGTH DEVELOPMENT – kevään huippu-uutuus alkaa!

0
0

Odotus on pian ohi, sillä kevään ryhmäliikuntakalenterin huippu-uutuus STRENGTH DEVELOPMENT alkaa ensi viikolla (Vko 5)! Tunnit löydät ryhmäliikuntakalenterista seuraavasti:

Ti 17.30 City, ohjaajana Konsta K.
To 17.30 Hervanta, ohjaajana Eeva K
Pe 6.45 City, ohjaajana Konsta K.

Paikat ovat nyt varattavissa, ja varauksen pääset tekemään TÄÄLLÄ.

MITÄ ON STRENGTH DEVELOPMENT?

STRENGTH DEVELOPMENT on aivan uudenlainen voimaharjoittelutunti niille, jotka haluavat parantaa tekniikkaa, vahvistua ja kasvattaa lihaksia. Laji on saanut inspiraationsa klassisesta voimaharjoittelusta ja toiminnallisesta harjoittelusta, jossa on paljon perusliikkeitä, kuten kyykkyjä, maastavetoja, pystypunnerruksia, rinnallevetoja ja askelkyykkyjä. Painopiste tunnilla on voiman/lihasten kasvattaminen hitaammalla temmolla ja suuremmilla painoilla. Välineenä tunnilla ovat: step-lauta/penkki ja tanko + painot. STRENGTH DEVELOPMENT koostuu yhteensä 12 progressiivisesta 45 minuutin harjoituksesta.

Kenelle STRENGTH DEVELOPMENT on tarkoitettu?

Tämä laji sopii kaikille aloittelijasta kokeneemmalle lihasvoimatreenaajalle. STRENGTH DEVELOPMENT kehittää lihasvoimaa, parantaa tekniikkaa ja antaa varmuutta treenaamiseen. Voit valita oman voimatasosi mukaiset painot, joten lähtötasolla ei ole merkitystä. Kun olet suorittanut kaikki 12 STRENGTH DEVELOPMENT -harjoitusta, voit aloittaa harjoitteet alusta taas sen hetkisen voimatasosi mukaisilla painoilla ja jatkaa kehitystä.

Voinko suorittaa STRENGTH DEVELOPMENT -treenejä ilman välineitä?

Tarvitset painot STRENGTH DEVELOPMENT -harjoituksiin. Painoja on hyvä olla paljon, sillä tulet tarvitsemaan niitä voimatasojesi kehittyessä. SMARTBAR-välineiden käyttö on suositeltavaa. Smartbarin rotaatio- ominaisuus ja ergonomisesti suunnitellut käsipainot tekevät harjoittelusta turvallista ja takaavat painojen sujuvan lisäämisen treenin edetessä.

Miksi harjoitukset kannattaa tehdä järjestyksessä?

Ohjelman 12 eri harjoitusta on suunniteltu lisäämään lihasvoimaa vaiheittain. Harjoitusten suunnittelun pohjana ovat tieteelliset tutkimukset, ja suunnittelun ovat toteuttaneet tiimi alan ammattilaisia ja fysioterapeutteja. Kun suoritat harjoitukset oikeassa järjestyksessä, saat parhaat tulokset ja etenet turvalliseen tahtiin.

Kuinka usein minun tulisi harjoitella?

Jos aloittelet voimaharjoittelua, sinun kannattaa aloittaa kevyillä painoilla ja kahdella harjoituskerralla viikossa. Jos harrastat voimaharjoittelua säännöllisesi, sopiva harjoitusmäärä on 2-3 kertaa viikossa.

Mitä muita treenejä voin yhdistää STRENGTH DEVELOPMENT -harjoitusten rinnalle?

Parhaat tulokset saat, kun harjoittelet monipuolisesti ja yhdistät STRENGTH DEVELOPMENT-harjoitteluun syke- ja liikkuvuusharjoittelua ja halutessasi HIIT-treenejä. Voit käydä harjoittelun rinnalla myös esimerkiksi BODYPUMP-tunneilla, mutta vältä kuitenkin lihasvoimatreenejä peräkkäisinä päivinä ja muista aina pitää vähintään yksi lepopäivä viikossa.

Miten STRENGTH DEVELOPMENT eroaa BODYPUMP ja GRIT STRENGTH-tunneista?

BODYPUMP harjoittaa lihaskestävyyttä musiikin tahtiin. GRIT STRENGTH on korkean intensiteetin intervalliharjoitus vastuksilla (HIIT). STRENGTH DEVELOPMENT keskittyy voimaan ja lihasten hypertrofiaan. Liikkeet suoritetaan hitaammalla temmolla, omaan tahtiin ja suuremmalla kuormalla.

GOGOn ohjaajakaarti kouluttautuu lajiin tulevana lauantaina ja Instagramin puolella on luvassa kurkistuksia koulutukseen! Muista siis ottaa GOGOn somet seurantaan alla olevien linkkien kautta!

Liikunnallisin terveisin,
GOGOn ryhmäliikuntatiimi

The post STRENGTH DEVELOPMENT – kevään huippu-uutuus alkaa! appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

ASIAKASTARINA: GOGOLLA KYNNYS TREENAAMISEEN MATALA JA MAHDOLLISUUDET OVAT RAJATTOMAT

0
0
JP Leppäluoto GOGO HervannassaJP Leppäluoto GOGO Hervannassa
Tamperelaistunut ammattimuusikko, JP Leppäluoto, on treenannut GOGO Liikuntakeskuksella jo kolmen vuoden ajan. Hektistä arkea elävä laulaja käy kuntosalilla pysyäkseen työnsä vaatimassa kunnossa ja voidakseen hyvin, ja on ihastunut GOGOn rajattomiin treenimahdollisuuksiin. Lue, miksi JP on valinnut juuri GOGOn ja mitä hän haluaa sanoa niille, jotka eivät vielä ole löytäneet tietään liikunnan pariin.

 

Satunnaisen säännöllistä kuntosalitreeniä oman kunnon vuoksi

JP:n arjessa yhdistyy kiireisen muusikon matkustelu sekä uusioperhe-elämä, jonka vuoksi treenaus on melko satunnaista; kuntosalille yritetään päästä aina kun mahdollista. ”Treenaan 1–3 kertaa viikossa ja aina GOGO Parkissa, Cityssä tai GOGO Express Lielahdessa. Suomea kierrellessäni käytän mahdollisuuksien mukaan myös muita GOGO Express -saleja, jos sellaisille paikkakunnille osun”, JP kertoo. Hänen treenitavoitteensa liittyvät pitkälti työssä jaksamiseen. ”Laulaminen on kokovartalobusiness, ja mitä paremmassa kunnossa oln, sitä helpommaksi teen työn itselleni”, hän jatkaa. 

 

Kynnys treenaamiseen GOGOlla matala ja puitteet kunnossa

GOGO Liikuntakeskus mullisti aikoinaan JP:n käsityksen perinteisistä punttisaleista, joihin menemistä hän arkaili ja vältteli. ”Kynnys treenaamiseen oli mulle GOGOlla ihanan matala. Huomasin, että täällähän käy ihan tällaisia tavallisia kavereita, kuten minä. Lisäksi GOGOn saleille mahtuu aina todella kivasti treenaamaan ja hommat saa tehdä omaa tahtia. Treenin päätteeksi pääsee vielä saunaan – voiko olla parempaa!

Erityistä kiitosta JP antaa GOGOn tarjonnalle ja treenimahdollisuuksille, jotka ovat hänen mielestään rajattomat. ”Lähinnä poden huonoa omatuntoa, kun en ehdi kaikkeen osallistua. Parasta täällä on, että uusia mahdolisuuksia on kokoajan tarjolla, ja tällaiselle seikkailuhenkiselle kaverille kaiken uuden kokeileminen on se juttu! Toki tärkeää on myös rutiinit ja vakiotreenien luistaminen.

 

Liikkumisesta pelkkiä positiivisia vaikutuksia 

JP haluaa kannustaa kaikkia liikkumaan oman itsensä takia. ”Kaikki fyysinen treenaaminen saa voimaan myös henkisesti huimasti paremmin ja liikkuminen nyt lisää liikkuvuutta ja toimintakykyä tulevaisuuteen. En keksi tekosyitä sille, miksi en pitäisi itsestäni huolta ja GOGOlla se käy kuin tanssi – kirjaimellisesti, jos niin haluat!”, liikkuva laulaja rohkaisee! 

 

JP Leppäluoto GOGO Hervannassa

The post ASIAKASTARINA: GOGOLLA KYNNYS TREENAAMISEEN MATALA JA MAHDOLLISUUDET OVAT RAJATTOMAT appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

1,7 MILJOONAA TEHTYÄ GOGO-TREENIÄ, LÄHDE MUKAAN LOPPUVUODEN HAASTEESEEN!

0
0

GOGO-saleilla on tänä vuonna tehty yhteensä yli 1,7 miljoonaa treeniä, joilla on iso posiitivinen vaikutus myös heikohkossa jamassa olevalle kansanterveydelle. Haastamme kaikki asiakkaamme mukaan rikkomaan 2 miljoonaa käyntiä vuoden loppuun mennessä – lähdetkö mukaan haasteeseen terveytesi edistämiseksi?

Suomalaisten kestävyyskunto on ollut laskussa jo vuosikymmeniä. 1970-luvulla varusmiehistä joka neljännes juoksi 3000m cooperin testissä ja vuonna 2021 vastaavasti vain 5 %. Keskimääräinen juoksutulos on laskenut 2760 metristä 2376 metriin. Tämä kestävyyskunnon heikentyminen näkyy myös työikäisissä: työuran alusta työuran loppuun kestävyyskunto tippuu noin neljänneksellä, ja lähtötasotkaan eivät päätä huimaa. Myös ennustemalli suomalaisten työikäisten miesten kestävyyskunnosta vuonna 2040 näyttää karulta: Heikossa kestävyyskunnossa on 17 % 30-vuotiaista, 25 % 40-vuotiaista, 43 % 50-vuotiaista, 66 % 60-vuotiaista ja yli 70-vuotiaista 87 %. Hyvässä kestävyyskunnossa 30-vuotiasta on 5 % ja vanhemmissa ikäryhmissä sitäkin vähemmän. Ennustemalli tehtiin yhteistyössä UKK-instituutin, Maanpuolustuskorkeakoulun, Puolustusvoimien sekä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen välillä. (Vasankari ym. 2023)

UKK-instutuutin johtaja, professori ja lääketieteen tohtori Tommi Vasankari kommentoi aihetta UKK-kirjoituksessa.” Kestävyyskunnon vuosikymmeniä jatkunut heikentyminen sekä samanaikainen ylipainon ja lihavuuden yleistyminen uhkaavat jo nyt suomalaisten toimintakykyä, mutta 2020- ja 2030-luvulla tapahtuva edelleen jatkuva kestävyyskunnon heikentyminen haastaa työväestön terveyden, toimintakyvyn, työurien pidentämisen ja työn tuottavuuden. Erityisesti hiemankaan fyysisesti vaativammissa työtehtävissä ei tulevina vuosikymmeninä tulla enää näkemään yli 50-vuotiaita työntekijöitä”. (Vasankari. 2023.)

MTV3:n paneelikeskustelussa aihetta puidessa, puhuttiin liikuntadystopiasta (Kestävyyskunnon heikentyminen ja liikkumattomuus yhdistetään nykyään myös sydänsairauksien riskitekijöihin, varsinkin krooniseen sepelvaltimotautiin (Käypä Hoito. 2022).  Liikuntavelka kasvaa ja koronan jälkimaininkeja puretaan vieläkin. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistökin haastoi Suomen kansan liikkumaan aiemmin tänä vuonna (Niinistö. 2023). Liikkumista voi toteuttaa monella tapaa – monille aloitus pelkällä kävelyllä on oikea valinta. Viisi kertaa viikossa tehty 30 minuutin kävely on tehokas tapa aloittelijalle kasvattaa kestävyyskuntoa. Tärkeintä on tehdä ensimmäisestä kynnyksestä mahdollisimman matala. Kannusta kaveri liikkumaan ja toimi esimerkkinä – ota vaikka kävelylle mukaan ja haasta jatkamaan!

GOGOlla treenejä on tehty valtavasti

Vuonna 2023 GOGO-saleilla (GOGO Liikuntakeskukset & GOGO Express) on tehty yhteensä yli 1,7 miljoonaa käyntiä – mikä huikea määrä liikuntaa! Vettä on mennyt litratolkulla, hiestä puhumattakaan (toivotaan, että sitä ei aleta seuraamaan!). Jäimme pohtimaan, mitä nämä käyntimäärät tarkoittavat käytännössä esimerkiksi terveysliikuntaan verrattuna, joten tässä muutama nosto!

  • Reipasta terveysliikuntaa tulisi harrastaa viikossa kaksi ja puoli tuntia aerobisessa muodossa ja kaksi kertaa lihasvoimaa kehittävästi. Jos kaikki nämä käynnit olisi tehty GOGOlla, niin yhteensä 7265 treenaajaa olisi jo tässä vaiheessa suorittanut koko vuoden terveysliikunnat, joka viikko!
  • Jos kaikki 1,7 miljoonaa treenikäyntiä olisivat kuntosalikäyntejä, niin viikoittain 16 346 treenaajaa olisi tehnyt liikuntasuositusten mukaiset treenit koko vuoden ajan. 
  • Entä sitten ryhmäliikuntakävijät? Rasittavaa liikuntaa suositellaan viikossa vähintään 1h 15min, joka korvaa reippaan terveysliikunnan vaatimukset. 1,7 miljoonaa käyntiä ryhmäliikunnassa tarkoittaisi 26 154 terveysliikunnan vaatimukset täyttänyttä treenaajaa viikoittain koko vuoden aikana. Ei siis ihme, jos vähän jaloissa tuntuu vapinaa!

Saisimmeko yhdessä 2 miljoonaa treenikertaa täyteen vielä tälle vuodelle? Haastamme asiakkaat mukaan haasteeseen, joten nappaa kaveri kainaloon ja suunnatkaa yhdessä GOGOlle treenaamaan – vaihtoehtoja kyllä löytyy! Jos haluat, voit esimerkiksi asettaa itsellesi tavoitteen loppuvuoden treenimääristä ja seurata etenemistäsi GOGO Apin treenihistoriasta!

 

Lähteet:
Käypä hoito -suositus. 2022. Krooninen sepelvaltimo-oireyhtymä, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. https://www.kaypahoito.fi/hoi50102

MTV3. 2023. Dystopia 2040: Liikkumattomuus romahduttaa hyvinvointivaltion. Paneelikeskustelu. Striimi. https://www.mtv.fi/video/93a1d54de202f81f95c5

Niinistö S. 2023. Presidentti Niinistö haastaa suomalaisia liikkumaan ja vuorovaikutukseen – vaikka kävellen keskustelemaan, Tasavallan presidentin kanslia. https://www.presidentti.fi/tiedote/presidentti-niinisto-haastaa-syntymapaivaviikollaan-suomalaisia-liikkumaan/

Vasankari T. 2023. Kirjoituksessa: Työntekijöiden heikkenevä fyysinen kunto haastaa työurat ja talouden. UKK-Instituutti. https://ukkinstituutti.fi/ajankohtaista/tyontekijoiden-heikkeneva-fyysinen-kunto-haastaa-tyourat-ja-talouden/

Vasankari. T., Tokola. K., Raitanen. J., Kolu. P., Vähä-Ypyä. H., Husu. P., Vaara. J., Kyröläinen. H., Santtila. M., Pihlainen. K., Sievänen. H. 2023. Suomalaisten kestävyyskunto on laskenut vuosikymmeniä – onko Suomessa tulevaisuudessa enää hyväkuntoisia yli 50-vuotiaita työntekijöitä?, Futura-lehden maaliskuun 2023 teemanumeroon hyväksytty vertaisarvioitu tutkimusartikkeli

The post 1,7 MILJOONAA TEHTYÄ GOGO-TREENIÄ, LÄHDE MUKAAN LOPPUVUODEN HAASTEESEEN! appeared first on GOGO Liikuntakeskus.

GOGON VUOSI 2023

0
0

Vuosi 2023 alkaa olla lopuillaan – on aika hetkeksi pysähtyä ja katsoa mitä kaikkea GOGOn vuoteen on mahtunut! 

Olemme vastanneet moniin toiveisiinne, jotta voisimme palvella teitä vieläkin paremmin. Vuoteen sisältyi mm. kaksi uutta GOGO Expressiä ja kaksi GYM Anytime -kuntosalia jäsentemme käytettäväksi sekä:

✔︎ Helmikuussa saimme STRENGTH DEVELOPMENT -voimaharjoittelutunnin yksinoikeudella GOGOlle – erinomainen vaihtoehto pumpin ja GRITIN kaveriksi
✔︎ SHAPES lanseerattiin marraskuussa ja tästä lajista on nyt jo kuoriutunut monen suosikkitunti!
✔︎ Lapsille suunnatut BORN TO MOVE -virtuaalitunnit ovat olleet hitti!
✔︎ 12–14 vuotiaat nuoret ovat päässeet treenaamaan GOGO Junior -jäsenyydellä
✔︎ Uusia pienryhmiä ja tapahtumia, kuten Starttikurssit ja Skumppajooga
✔︎ Jäsenbileet yli 400 jäsenen voimin
✔︎ Park sai uuden ilmeen kuntosalin uudistuksella
✔︎ Kylmäaltaat ja pidennetyt aukioloajat Cityssä
✔︎ Uudet Bodybiken tuliterät spinning-pyörät Hervantaan

MITÄ ON ODOTETTAVISSA VUODELTA 2024? 
Vauhti GOGOlla senkun kiihtyy ensi vuonna, ja luvassa on monta upeaa uutuutta, jotka parantavat jäsen- ja asiakaskokemustamme entisestään. Mm. näitä herkkuja lupaamme teille jo nyt:

✔︎ Upea uusi treenitila BUNKER GOGO Parkin alakertaan heti tammikuun alusta
✔︎ Uudet lajit Les Mills CONQUER sekä DANCE ja Squash57
✔︎ Lisää GOGO-kuntosaleja: Hyvinkäälle (8.1.2024), Kangasalalle ja Lohjalle (syksy 2024) on tulossa GOGO Express -salit! Lisäksi GYM Anytime laajentaa pian myös Raumalle.

Mutta eivät uudistukset jää tähän – jää siis kuulolle! Haluamme kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneita mahtavasta kuluneesta vuodesta, toivottavasti näemme ja treenaamme yhdessä jälleen ensi vuonna! ❤

The post GOGON VUOSI 2023 appeared first on GOGO Liikuntakeskus.